T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
HATAY / ANTAKYA - Gökçegöz İlkokulu

DOĞA TİMLERİ-NATURE TEAMS - KOMPOST YAPIMI

KOMPOST NEDİR? 

Bitkisel ve hayvansal atıkların nemli-oksijenli ortamda bekletilerek organik gübreye dönüşmesi işlemine kompostlaşma denir. Kompost değişik şekillerde ve değişik araçlar kullanarak elde edilebilir. Doğal ortamdakine benzer şekilde bitkisel artıklar koku yapan anaerobik bozulmaya izin vermeyecek şekilde oksijenli bozunmaya uğratılır. Böylece hızlı ve temiz bir gübre elde edilmiş olur.

 

KOMPOSTA NELER KOYULABİLİR?

Komposta konulabilecek malzemeler; sebze meyve kabukları ve artıkları, taze otlar ,çay atığı, yeşil yapraklar ve yumurta kabuklarıdır. 

Kompostunuza çok su eklerseniz mikroorganizmalar boğulur ve ölürler. Atıklarınız gübreye dönüşmez ve çürürler. Sağlıklı bir komposta dokunulduğunda ılık olmalıdır.

 

 KOMPOSTA NELER KOYULMAZ?

Komposta girmemesi gereken malzemeler var. Bunlar, kalan yağlı yiyecekler, tohuma kaçmış otlar, çay ve kahve poşetleri ve elbette plastikler ve toprağın içinde görmek istemeyeceğimiz işlenmiş kağıt, temizlik malzemeleri gibi şeyler. Özellikle soğuk kompostta et, balık, süt gibi hayvansal ürünler ve narenciye girmemeli.


26-11-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.11.2021 - Güncelleme: 26.11.2021 14:17 - Görüntülenme: 380
  Beğen | 9  kişi beğendi